top of page

Happy New Year


Het nieuwe jaar is al weer een aantal dagen oud maar desalniettemin wensen wij een ieder een gezond en voorspoedig 2018 en natuurlijk een goed vliegseizoen.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Als we dat op de duiven betrekken dan hopen we dat de kweekkoppels weer een paar goede en bruikbare jongen op de wereld kunnen zetten zodat we in Wormer verder kunnen bouwen aan de toekomst van een sterk hok met vliegduiven.

Afgelopen jaar ben ik (Richard) na een verhuizing van Leersum naar Wormer opnieuw gestart met jonge duiven. Om eerlijk te zijn was het een verademing om enkel met de jonge duiven te vliegen want dat was er de laatste jaren in Leersum niet meer van gekomen. Van ellende met de buren en chronisch tijdgebrek waren hier debet aan.

De jonge duiven hebben in Wormer zeker niet teleurgesteld en hebben een redelijk goed seizoen gedraaid al zijn we natuurlijk nooit helemaal tevreden; het kan en moet namelijk altijd harder en beter. Of dat gaat lukken zullen we aankomend jaar moeten gaan zien, aan de wil ligt het in ieder geval niet.

De kwekers zijn 10 december gekoppeld en de eerste jongen rollen momenteel uit de eieren, wat dat betreft loopt dit allemaal op rolletjes. De Vliegploeg is een week later gekoppeld en dit verliep iets moeizamer. Er werd niet bijgelicht en de jonge doffers waren nog vrij agressief bij het verdedigen van de bakken dat ze de duivinnen direct de bak uitvochten. Als oplossing heb ik gekozen om de duivinnen vast te zetten zodat de doffers een aantal dagen konden wennen aan de duivinnen; na een aantal dagen hadden de doffers enkel nog oog voor de duivin dus konden de doffers en duivinnen samen in de bakken. Op 1 koppel na zitten ze allemaal op eieren dus ook hier moeten we tevreden over zijn. Geen 100% score maar dat maakt mij niet uit, kennelijk is de duivin er nog niet aan toe dus dan maar geen jongen uit dit vliegkoppel. De gezondheid is geen probleem want de duiven die blinken en hebben krijtwitte neusdoppen en mooie roze keeltjes.

Wat in Leersum nooit kon ivm de roofvogels is in Wormer een grote vooruitgang, de oude duiven blijven gedurende het winterseizoen gewoon hun rondjes maken en hoeven niet verplicht 6 maanden opgehokt te zitten.

Bij Cees in Meppel zal 2018 er heel anders uit gaan zien. Waar afgelopen jaar nog zeer succesvol werd gespeeld met de jaarlingen zal dit enkel gespeeld gaan worden met jonge duiven. Mede ingegeven door de gezondheid is het onmogelijk om nog een heel seizoen met oude en jonge duiven te draaien dus vandaar de focus op het spel met de jonge garde.

De eerste ronde van de kwekers is bestemd voor de hokken in Wormer en daarna kunnen ronde 2 en 3 naar Meppel zodat Cees aan de slag kan met een mooie ploeg jonge duiven.

De website hebben we helemaal opnieuw opgezet en er zal nog veel oud nieuws terug geplaatst moeten worden maar dat doen we tussen de bedrijven door. We hadden eerst het idee om de website enkel in het Engels bij te houden maar we hebben dusdanig veel berichtjes gehad dat men het jammer vond dat er niet in het Nederlands werd geschreven. Vandaar hebben we besloten om de nieuwsberichten vanaf heden enkel nog in onze moedertaal te plaatsen. De buitenlandse bezoekers moeten maar naar Google Translate ;-)

We zullen proberen regelmatig nieuws te plaatsen over het wel en wee rond de hokken in Wormer en Meppel.

More news
bottom of page